Duyuru

Collapse
No announcement yet.

parçanın tonu - şarkının tonu

Collapse
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    #31
    eğer elinde sadece akorlar varsa, belli alışılmış pratik düşüncelerle bulursun. tüm akorlardaki sesleri tek tek çıkartıp, onları barındıra tonu bulmak, sondaki akora da bakarak, ilgili minörü ya da majörü mü diye kontrol etmek de yapılabilecek birşey ama pratik değil.

    eğer elinde sadece parçanın akorları varsa, muhtemelen pratik olarak tonu bulman gerekir..

    pratik yöntem ne peki bişelyer yamışsın ama sorumun cevabı olmamış. yardım edebileceğini söylemiştin o sebep sordum.

    Yorum


      #32
      minör tonunda (blues vs. hariç) genellikle V akoru V7'dir. yani tek bir 7li akor görürsen ve parça minör ise bu şekilde pratik bir yöntem izlemiş olursun. beşinci derecesini gördüğün sürece 1. dereceyi (tonik) bulabilirsin.

      Yorum


        #33
        arkadaşım parçanın notaları var ise enbaşta sol anahtarının yanında parçanın hangi arzaları aldığını gösterir.bu arızaları diyezlerden oluşuyorsa en sondaki diyez işaretinin yarım ses üstündeki ses o şarkının majör tonunu veriri yani en sondaki diyez işareti fa nın diyez aldığını gösteririse bu şark sol majör bir şarkıdır.bemol için durum farklı.

        Yorum


          #34
          peki tam tersi nasıl olacak? mesela E C G D şeklinde bir akor yürüyüşümüz var. burada solo atarken her ölçüde modları değiştirerek mi yapacağız nasıl olacak?

          Yorum


            #35
            Arkadaşlar gamların içinde, doğal olarak bulunan akorların oluşturduğu cetvelleri nereden bulabilirim?

            Yorum


              #36
              arkadslar bir sorum olacak mesela sahnedesiniz ve konuk sanatci geldi bir sarki okuyacak ve elinizde o sarkinin notalari veya akorlari yok sadece, atiyorum la sesi istedi yani sarkiya la dan girilecek peki daha sonra ki yani la dan sonraki akorlari o anda nasil bulacaz varmi acaba bunun bir yontemi simdiden tsklerr

              Yorum


                #37
                Abicim bir enstrumanı çalıyorsan bu zor olmasa gerek diye düşünüyorum.Farzedelim ki cıkaramıyorsun artık bir şarkının notalarına ulaşmak zor değil biz beynımızı patlatırdık burda ne bastı surda ne bastı koması transpozesı...Simdi sadece google'a yaz var başka bir şey yok

                Yorum


                  #38
                  ok.diyelim ki sahnede sarki soleyen kisinin notasini cikaramadim ne diyecem ben bir googla girip notalari bulayim geliyorum,,hayir bilmek istedigim bunun yontemi varmi yok sonucda herkes kulakdan calamaz herkes iyi calacak diye birseyde yok bilmemek ya da ogrenmemek ayip olmadigina gore soruyorum bilen arkadaşlar vrsa yardimci olsun sorumu tekrar yaziyorumarkadslar bir sorum olacak mesela sahnedesiniz ve konuk sanatci geldi bir sarki okuyacak ve elinizde o sarkinin notalari veya akorlari yok sadece, atiyorum la sesi istedi yani sarkiya la dan girilecek peki daha sonra ki yani la dan sonraki akorlari o anda nasil bulacaz varmi acaba bunun bir yontemi simdiden tsklerr)

                  Yorum


                    #39
                    Repla77, bu konuda ilk yapman gereken daha düzgün ve anlaşılır bir türkçe kullanman Forumda derdini iyi anlatabilmen ve sana cevap verecek kişilerin seni rahat anlaması için bu önemli Noktalama işaretleri, kelimelerin doğru yazılması, forumda dikkat ettiğimiz şeyler. Bu konuda yardımcı olursan seviniriz. Forum kurallarını okuman bu konuda sana fayda sağlayacaktır

                    Soruna gelince, yapacağın şey kulak eğitimi almak ve çok fazla eşlik yapıp bunları kulağına yerleştirmeye çalışmak. Başka bir yolu yok. Kulak eğitimi için de bo forum içinde internetten bulabileceğin programlar önerildi önceden. onlara göz at. Çalış. Ama tek başına bu yeterli olmaz. Bunun yanında parçaları çalarken tonun içindeki hangi derece akorunda bulunduğunu duyabilmen gerekir. Bunu duyabilmek için de anlayarak, dikkat ederek ve hissiyatlarını tanımaya çalışarak çok fazla eşlik yapman gerekir.

                    Yorum


                      #40
                      sana tavsiyem modları ve nasıl kullanıldığını öğren..

                      majör modlar Do majör tonundan elde edilir..

                      mantık olarak

                      Do majördeki notalar
                      Do Re Mi Fa Sol La Si Do(oktav)

                      do majör gamını çalarken bu notaları çalarsın.
                      Do'dan başlayıp çaldığın gam do majördür 1.derecedir ve Ionian modudur..
                      Re'den başlayıp çaldığın gam yine do majördür fakat 2.derecedir ve Dorian modudur..
                      aynı şekilde;
                      3.derece Phrygian
                      4.derece Lydian
                      5.derece Mixolydian
                      6.derece Aeolian (aynı zamanda doğal minör,ilgili minör)
                      7.derece Locrian modudur..

                      bu modların gitar üstündeki pzoisyonlarını yiyip bitirmen gerekir,bu çok işine yarar ton bulmada..çünkü Do majördeki Lydian (4.derece) modu pozisyon olarak diğer bir tonun (ör:Sib majör,Re majör..vb) 4.derecesi olan lydianla tıpatıp aynıdır sadece bastığın notalar değişir ama mekanik olarak pozisyonlar hep aynıdır..
                      yani sen sadece tek bi tonun (do maj) 7 modunu çalışarak 12 tonda bütün tonlarda modları öğrenmiş olursun (mekanik olarak)..

                      neyse farzedelim modları öğrendin..

                      parçayı aç ve dinlerken kök sesini bulmaya çalış mesela parça (kolay olsun diye diyorum) Do majör ama sen bunu bilmiyosun ve 5-10 sn'de bulmak istiyorsun..parçayı dinlerken mekanik olarak parmaklarının ezberlediği modları kullanarak parçaya eşlik etmeye çalış,belli akorda belli mod kullanıldığından ve parmakların bunları ezberlediğinden sen istemesende gidecek yerlerine,böylece ufak bi ton-mod ilişkisi kurarak tonu bulabilirsin benim izlediğim yol şöyle..

                      mesela Haluk Levent'in Kaçış parçası bilirsin geçende bunu çalıcaktık..Tonu öğrenmek istedim açtım parçayı (konser versiyonu) ilk çalınan partisyonda 6.telden (kalın mi) la,si bemol,do notaları kullanılıyo,pozisyon olarak çalabileceğin gam -direk olarak her telde 3 nota paterni olarak düşün- la phrygian,phrygian 3.dereceydi..bi an için tonun do majör olduğunu ve mi phrygian çaldığımızı düşün 6.telden başlayarak


                      ------------------------------------
                      ------------------------------------
                      ------------------------------------
                      -------------------------12-14-15
                      -------------12-14-15------------
                      -12-13-15------------------------

                      bu pozisyonda benim hafızamda kalması açısından izledğim yol şöyle,6.telde 12.perde mi notası Do majör'de 3.derece ve mod olarakta phyrgian...ton do majör ya,benim yaptığım hafıza ilişkisine göre 5.telde 15.nota yani do tonu veriyo..ezber gibi gözüküyo ama öğreniyosun böylece..

                      aynı şekilde lavuk leventin şarkısında bakalım La Phyrgian demiştik 6.telde 5.perde La,5.telde ise 8.perde Fa ton Fa Majörmüş..

                      biraz çalışarak halledebilirsin..

                      daha fazla yardım istersen icq'ya gel ayrıntılı anlatıyım...(icq:52810744)
                      şu olayı şu ilgide anlatacak birini aylardır arıyorum fakat sanmıyorum ki bu hassasiyet hala bu kullanıcıda devam ediyor olsun.

                      Yorum


                        #41
                        ilgili minör ve majör yukarıda zaten anlatılmış. bunun faydası ise şudur.

                        bizim genel olarak yapıyor olduğumuz müzikler "tonal müzik" kategorisinde armonik olarak. politonal, atonal, modal gibi ayrımlar da var.

                        tonal müzikte belli bir ton ekseni vardır, tüm notalar ve sesler bu tonal eksene "çözülmek", "yürümek", deyim yerindeyse akmak ister. buna göre de tonu oluşturan gamın içindeki bazı sesler "durucu" bazılar da "yürüyücü" adını alır. işte yürüyücü sesler, tonal eksende belirleyici olan "durucu" seslere yürür. bunu bir nehir yatapı gibi düşünebilirsiniz. o yatakta eğim boyunca akar sesler.

                        do majörde ve la minörde de bulunan sesler aynıdır. do re mi fa sol la si hiç arıza almadan bu iki tonda da bulunur. ama bu iki tonu ayıran, "durucu" ve "yürüyücü" seslerinin farklı olmasıdır. do majörde, gamın 1. 3. ve 5. sesleri do mi ve soldür. bu sesler do majörde durucu etkidedir. ancak la minör gamındaki 1. 3. ve 5. sesler la do ve mi sesleridir. do majörde en güçlü durucu ses tonik, karar gibi adlandırılan "do" sesi iken, la minörde en durucu etkili ses "la" sesidir. do majör ve la minörde durucu seslerdeki durucu sesler ve bunların duruculuk güçleri birbirinden farklıdır. (gerçi do ve mi ikisinde de durucu ama la ve sol farklı.)

                        bu iki tonun bu durucu yürüyücü farkları da tonun etkisini, duyuluşunu, hissiyatını etkiler.
                        Durucu ve yuruyucu seslerin patikteki kullanimi nedir ? Melse gamlar arasinda geciler yapilirken, bu durucu ve yuruyucu seslere gore mi yapilir ?

                        Yorum


                          #42
                          Yaklaşık 15 yıllık gitaristim ve uzun zamandır da mygitar üyesiyim ama ilk defa foruma giriyorum . Arkadaşlar bu kadarını beklemiyordum. Tek kelimeyle harikasınız.Tartışılan konuları ve yapılan yorumları gördükçe neden daha önce forum sayfalarına bakmadım diye hayıflanıyorum. Teşekkür ediyorum ve D E V A M diyorum...

                          Yorum


                            #43
                            Arkadaşlar gamların içinde, doğal olarak bulunan akorların oluşturduğu cetvelleri nereden bulabilirim?
                            Merhaba.
                            Arşivlerimde var ama şu anda bahsettiğin cetveli malesef bulamıyorum. Fakat sana başka bir yoldan yardımcı olabilirim.

                            Sözü geçen ton eğer majör tonda ise:
                            ( Ör. Do majör)

                            1) Tona adını veren ses Majör akoru olarak alınır. ( Do majör )

                            2) Bu majör akorun ilgili minörü bulunur. Bu da gamın 6. sesidir ( La minör )

                            3) Üst çeken beşlisi bulunur. Tonaliteye adını veren ses birinci ses olarak kabul edilirse ( Do ), gamdaki beşinci ses ( yani Sol ) üst çeken beşlisi olur ve bu da majör akoru olarak yansır. ( Sol majör )

                            4) Üst çeken beşlisinin ilgili minörü bulunur. Sözü geçen gamdaki üst çeken beşlisi, yani sol sesi, birinci ses gibi algılanıp altıncı sese gidilirse Mi sesi elde edilir ve buda üstçeken beşlisinin ilgili minörü olduğundan minör akorudur. ( Mi minör )

                            5) Alt çeken beşlisi bulunur. Bu, gam içindeki 8. sesten ( ya da birinci sesten ) ve bu birinci sesmiş gibi varsayılarak geriye doğru 5. sese gidildiğinde Fa sesi elde edilir. Bu da Majör akorudur. ( Fa majör )

                            6) Alt çeken beşlisinin ilgili minörü bulunur. Fa olan alt çeken beşlisinin ilgili minörünü bulmak için, aynı gam içinde Fa sesi birinci ses olarak kabul edilip 6. sesine gidilir. Bu da Re sesi olur ve minör akorudur.

                            Toparlayacak olursak, Do majör tonunda geçen temel akorlar:

                            Do majör, La minör, Sol majör, Mi minör, Fa majör ve Re minördür.

                            Umarım net anlaşılır bir şekilde ifade edebilmişimdir.

                            Yorum


                              #44
                              Cok güzel acıklamıssın .. Teşekkürler.

                              Yorum


                                #45
                                M + m + m + M + M + m + -5 + M
                                Formül bu şekildedir.
                                M : Majör
                                m : Minör
                                Örneklersek
                                Do Majör + Re minör + Mi minör + Fa Majör + Sol Majör + La minör + Si eksik beşli + Do Majör
                                Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si ve Do'nun alacağı majör ve minörlerin formülü...

                                Yorum

                                Unconfigured Ad Widget

                                Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...

                                Trending

                                Collapse

                                Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                                Çalışıyor...
                                X