Duyuru

Collapse
No announcement yet.

PCB çözünmedi

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

İnceleme PCB çözünmedi

arkadaşlar bakır plaket aldım üzerine asetat kağıdıyla lazer yazıcıdan çıkardığım devre şemasını bastım sonra 4 ölçek tuz ruhu ve 1 ölçek perhidrol çözeltisinin içine attım yaklaşık 15-20 dk bekledim tık yok. hiç bir etki yapmadı sizce nedeni nedir ?? tuz ruhunun markası beta .tuz ruhundanmıdır

Perhidrolü küçük oranlarda artır tebpiyi gördüğün an eklemeyi hemen kes. Çok fazla olursa bu sefer yolları eritirsin. Eklerken karışımı sallarsan daha çabuk kve net anlarsın tepkimeyi.

Yorum

Plaketi sadece asit karışımının içine atarak sonuç alamazsın zaten.Plaket karışımın içindeyken asidin bulunduğu kabı hafif hafif ileri geri yaptırarak sallamalısın tamamen yollar kalana kadar.Birde tuzruhu fazla gibi geldi bana ben 3kapağa 1 kapak perhidrolden hazırlıyorum.

Yorum

ben hiç sallamıyordum kutuyu direk atıyordum o yüzden çözünmeyebilir mi ??

Yorum

Sallamak sadece çözünmye hız kazandırır, tepkimeyi başlatıcı rol oynamaz. Perhidrolün biraz az gelmiş olabilir. 3'e 1 lik bir karışım dene. O da olmadı biraz daha ekleme yaparsın.

Yorum

teşekkür ederim deneyeceğim.

Yorum

1. si perhidrolün eczaneden alınmış ise hava alıp özelliğini yitirmiş olabilir ve bazı marka hidroklorik asitlerin aşırı sulandırılmış olduğu da restladığım bi olay 2. nokta şu 4 e 1 olayını kim attıysa ortaya merak ediyorum o oran normalde 9 a 1 dir sonradan çok az miktarlarda perhidrol ekleyerek hafifçe sallarsan daha iyi olur perhidrolü fazla koyarsan ya hiç çıkartmaz veya anında baskı boyanıda kaldıracak şekilde köpürerek çözebilir

Yorum

<elektronikçilerde satılan plastik şişede FeCl3 var. Ondan kullansak tek başına olur mu?

Yorum

midnite isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                  <elektronikçilerde satılan plastik şişede FeCl3 var. Ondan kullansak tek başına olur mu?
                  Uzun uğraş ve denemelerden sonra kendime göre bir yol buldum. Marketten veya herhangi bir yerden Tuz Ruhu alacaksınız.Sonra eczaneden oksijenli su(perhidrol denedim ama başarısız oldum nedeni ise iyi perhidrol bulamamamdı) alacaksınız.Ben bu karışım için dondurma kaplarını kullandım hani varya algida filn 5 lt lik dondurma kapları.Ölçek olarak oksijenli suyun şişe kapağını kullandım.Yani bu kaba 7 kapak tuz ruhu ve 2 kapak oksijenli su koydum ve yeterince doldu kap.Sonra yapmış olduğum plaketi kabun içine attım ve yaklaşık olarak 3 dk içinde bakır yer kalmadı ve bu süreç içinde kaptaki karışımın yeşil rengi alması lazım.Bunları yaparsanız en kolay ve en iyi çözüme varmış olacaksınız.

Yorum

günlerdir devre basmaya uğraşıyorum, siz de benim gibi debelenip durmayın diye bir kaç pratik bilgi vereyim:

FeCl3: iyidir biraz yavaştır biraz sonra tuzruhu-perhidrol için yazacaklarım bunun için de geçerlidir.

Porçöz: Eğer devreyi eksiksiz olarak asetattan ya da ne kullanıyorsanız ondan plakaya geçirebildiyseniz mükemmel olarak eritme sağlıyor. Kalem kullandıysanız eğer kalemi çıkarıyor.

Tuzruhu-perhidrol: Şu piliç kapları* var sünger gibi, onun içine tuzruhunu önce doldurup sonra 1-2 kapak perhidrol ekliyorsunuz. Plakayı içine bırakıyorsunuz. Fakat burda dikkat etmeniz gereken şey şu>>> (daha doğrusu kendi devremin hatalı olmasının muhtemel 2 sebebi)

+ Plakayı gerektiğinden fazla süre tuzruhu-perhidrol (FeCl3) içinde tutmayın

+ cımbız gibi aletleri karışımın içine sokmayın.

Bunlardan hangisi sebep oldu bilemiyorum fakat basımını yaptığım devre perhidrol-tuzruhu karışımında ilk önce çok güzel eridi, yollar belirginleşti, yol olmayan kısımlar karardı. Ardından daha güzel erisin diye cımbızla devreyi hareket ettirdim, karışımın içinden çıkarıp yeniden daldırdım derken devrenin yolları hala belli olmasına rağmen yol olmayan kısımlar yeniden kaplandı. Eve götürüp ölçtüğümde de devrenin tamamının akım geçirdiğini gördüm. Işığa tutarak bakınca da devrenin yolları belli olmuyor.

Bu iki noktaya dikkat etmenizi öneririm. Bunun dışında; tuzruhu-perhidrol FeCl3 ten hızlı bir yöntem ve de fabercastel in dandik cd kalemleri bile devreden ayrılmıyor. Yani eksik çıkan yerleri bu kalemlerle düzeltebilirsiniz bu yöntemde.

*http://www.marketreyon.com/files/uru...0000004821.jpg

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                    Initializing Tabs & loading Content...
                    Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                    X