arkadaşlar bakır plaket aldım üzerine asetat kağıdıyla lazer yazıcıdan çıkardığım devre şemasını bastım sonra 4 ölçek tuz ruhu ve 1 ölçek perhidrol çözeltisinin içine attım yaklaşık 15-20 dk bekledim tık yok. hiç bir etki yapmadı sizce nedeni nedir ?? tuz ruhunun markası beta .tuz ruhundanmıdır
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
PCB çözünmedi
Collapse
X
-
1. si perhidrolün eczaneden alınmış ise hava alıp özelliğini yitirmiş olabilir ve bazı marka hidroklorik asitlerin aşırı sulandırılmış olduğu da restladığım bi olay 2. nokta şu 4 e 1 olayını kim attıysa ortaya merak ediyorum o oran normalde 9 a 1 dir sonradan çok az miktarlarda perhidrol ekleyerek hafifçe sallarsan daha iyi olur perhidrolü fazla koyarsan ya hiç çıkartmaz veya anında baskı boyanıda kaldıracak şekilde köpürerek çözebilir
Yorum
-
midnite isimli üyeden alıntı Mesajı göster<elektronikçilerde satılan plastik şişede FeCl3 var. Ondan kullansak tek başına olur mu?
Yorum
-
günlerdir devre basmaya uğraşıyorum, siz de benim gibi debelenip durmayın diye bir kaç pratik bilgi vereyim:
FeCl3: iyidir biraz yavaştır biraz sonra tuzruhu-perhidrol için yazacaklarım bunun için de geçerlidir.
Porçöz: Eğer devreyi eksiksiz olarak asetattan ya da ne kullanıyorsanız ondan plakaya geçirebildiyseniz mükemmel olarak eritme sağlıyor. Kalem kullandıysanız eğer kalemi çıkarıyor.
Tuzruhu-perhidrol: Şu piliç kapları* var sünger gibi, onun içine tuzruhunu önce doldurup sonra 1-2 kapak perhidrol ekliyorsunuz. Plakayı içine bırakıyorsunuz. Fakat burda dikkat etmeniz gereken şey şu>>> (daha doğrusu kendi devremin hatalı olmasının muhtemel 2 sebebi)
+ Plakayı gerektiğinden fazla süre tuzruhu-perhidrol (FeCl3) içinde tutmayın
+ cımbız gibi aletleri karışımın içine sokmayın.
Bunlardan hangisi sebep oldu bilemiyorum fakat basımını yaptığım devre perhidrol-tuzruhu karışımında ilk önce çok güzel eridi, yollar belirginleşti, yol olmayan kısımlar karardı. Ardından daha güzel erisin diye cımbızla devreyi hareket ettirdim, karışımın içinden çıkarıp yeniden daldırdım derken devrenin yolları hala belli olmasına rağmen yol olmayan kısımlar yeniden kaplandı. Eve götürüp ölçtüğümde de devrenin tamamının akım geçirdiğini gördüm. Işığa tutarak bakınca da devrenin yolları belli olmuyor.
Bu iki noktaya dikkat etmenizi öneririm. Bunun dışında; tuzruhu-perhidrol FeCl3 ten hızlı bir yöntem ve de fabercastel in dandik cd kalemleri bile devreden ayrılmıyor. Yani eksik çıkan yerleri bu kalemlerle düzeltebilirsiniz bu yöntemde.
*http://www.marketreyon.com/files/uru...0000004821.jpg
Yorum
Unconfigured Ad Widget
Collapse
Initializing Tabs & loading Content...
Trending
Collapse
Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.
Yorum