bilen varsa pesto sosunu kullanabileceğimiz bir iki tarif verebilir mi ?
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Yemek
Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X
-
MYGitarist+
- Nov 2007
- 786
-
SATILIKLAR: Ibanez Jem7v(satıldı),C.Düşmez Equalizer pedalı(satıldı), Marshall Mg50dfx(satıldı), boss ds2(satıldı), M Audio fast track usb ses kartı(satıldı), Boss bcb60 pedalboard(satıldı), morley bad horsie2(satıldı), boss sd1(satıldı), boss ns2(satıldı), ibanez de7(satıldı), müziğe ara veriyorum herkese teşekkür ederim
Salatada üstüme yoktur sırf 1.5 yıl salatayla beslendim doyamadım hala, o derece güzel yapıyorum
Yorum
-
Lord Sparhawk isimli üyeden alıntı Mesajı gösterMerhabalar komşular. Bazılarınızın bildiği gibi ben tam acı biber ve sos hastası bir insanım. Dolabımın bir rafı sos doludur. Her türlü sosu sevsemde öncelikle acı soslar sonra da barbekü soslar favorim.
Benim gibi acı sos meraklısı olan komşularımın isimlerine aşina oldukları dave's, blair, pain, defcon, lousiana gibi markaların bazı soslarını edindim. Bunların bir kısmını gittgidiyordan, bir kısmını ise amerikaya ve ingiltereye giden arkadaşlarım sayesinde getirdim.
Biraz önce buradan sevgili Onur'un ingiltereden yanında getirdiği sosları dneedikten sonra, aklıma "bunlar ülkemizde yok, benim gibi sos hastaları youtube'da yabancı sitelerde görüp, özeniyorlar, merak ediyorlardır, madem bu kadar sosum var bari şunların kısaca incelemelerini yazayım yemek konusuna" dedim.
Dave's insanity, blair's, defcon, hottest fuckin sauce bunlar size tanıdık geliyordur muhtemelen. Bugün gelenlerin fotolarını çektim:
En solda Dave'den 4 farklı sos görüyoruz. Bunlar:
Dave's Total Insanity 48000 Scoville
Dave's Insanity 51000 Scoville
Dave's Temporary Insanity 57000 Scoville
Dave's Ultimate Insanity 90000 Scoville
Sonra aclı bir hardal olan
Dave's Insanity Mustard
Yine bir başka hardal,
Pain is Good Honey Cayenne Mustard Sauce
Sonra bir barbnekü sosı,
Pain is good Batch Elektro gitar telleri! Southern Style BBQ sauce
Bir kanat sosu,
The Original Anchor Bar Buffalo Wing Sauce
Bir başka ekstrem acı sos;
Blair's Ultra Death 800000 scoville !!!
Son olarak,
The Hottest Fuckin Sauce 600000 scoville !!!
Arkadaşlar scoville bir acılık ölçü birimidir. Kıyas için çoğunuzun bildiği tabasco sosunun 2500-5000 scovile değerinde olduğunu söyleyeyim, bunların kaç kat acı olduklarını siz görün.
Malum ülkemizde acı sos kültür pek yok, olanlar da genelde ezme ya da salçavari olduklarından çili biberlerinin tadını veremiyorlar. Türkiyede lousiana soslarını bulabilirsiniz. Bunların birkaç çeşidi var ancak en acıları olan habanero sosu dahi pek matah değil.
Matah değil derken kime göre neye göre diyeceksiniz, bana göre diyeceğim. Bilmeyenlere hemen kendimi tanıtayım 170 boyunda kumral, kahverengi gözlü, yakışıklı, duygusal akademisyen bir insanım Forum çıtırlarına selam etmem. Acı konusunda ekstrem bir acı yiyicisi olmasam da ve bizim klasik ağız uyuşturan sivri biberlerimizi sevmeyip çili biberlerini seven, ancak bunları çok acılarını, aşırı olarak olmasa da düzenli olarak acı yeneyi seven bir insanım. Acı yeme limitimin yüksek olduğunu belirteyim. 10 kişilik grupta benden daha acı yiyen 1 ya da 2 kişi çıkar. bu benim aşırı acı yiyebiliyor olmamla alakalı değil, türk insanının genelde çok fazla acıya meraklı olmamasındandır. Dikkat ciddi acıdan bahsediyorum öyle, isot, maraş biberi, turşu biber gibi tırışka acılar değil. Habanero yememiş insan gelip bana yahu sen arnavut biberi ne kadar acı bilir misin edebiyatı yapmasın. Hepsi TIRIŞKA.
Neyse özetle acıyı seven ama öyle çok çok acı yiyebilen bir insan değilim. Ama her yemeğimi acılı yaparım bu yemeğimi yiyen çoğu insanı da genelde zorlar. Çoğu zaman onlar için kendi değerlerimden daha az acılı yaparım.
Btün bunları niye uzun uzadıya mı anlatıyorum, çünkü bu sosların ne kadar acı olduğunu anlamanız için.
Bugün bir inceleme vermeyeceğim, sadece bazı sosların tatlarına bakıp fikir edindim ve bir tanesi beni çok kötü yaktı.
Yukarıdaki barbekü ve kanat soslarının tadına baktıktan sonra heyecanla dave's soslarına atladım. Malum birkaç yıldır bunlara sahip olma hayalim vardı. İlk olarak temporary'nin tadına baktım. Onu en az acıları zannediyordum ancak yanılmışım listeden de görebildiğiniz gibi. Bir tatlı kaşığının yarısını doldurp tadına baktım. Hımm hiç acı değilki yahu dedikten 5 saniye sonra aniden çarptı ama güzel bir acı, dayanılmaz değil, tam benim gibi çok acı sevenlere göre diye düşündüm. Tabi yarım çay kaşığı o, bir sandiviç'in arasına bol bol döktüğünüzde ne derece yakar, şu an bilemiyorum.
Bundan sonra hemen çok ünlü klasik dave's insanity'e atladım. ilgililer youtube2da bunları test edip, feryat figan kıvranan, litrelerce süt içien tipleri görmüştür. Bende izlerken ulan amma yumuşak adamlarmış bunlar bir damladan mundar oluyorlar diye dalga geçerdim.
Taa ki şu ana kadar. Öncelikle ilk denediğim temporarynini bundan daha acı olduğunu belirteyim. Bunu da yine çeyrek çay kaşığı kadarıyla test ettim. İyi çalkalayamamış olmamdan kaynaklı daha ziyade sosun biber yağı dökülmüştü sostan ziyade. Ağzıma attım... ve 3 saniye sonra
iptaldim. Böyle bir acı yok. Trinidad scorpion yemiş ben, en acısından adana salçasıyla damaklarımı acıdan su toplayacak şekilde açı mantılar yapıp su bile içmeden yiyen ben, evin için kısaca 10 saniye depar attıktan sonra deparın işe yaramayacağını anlayıp hemen dolaba koştum ve hayatımda ilk kez yaptığım birşey olara 4 bardak süt içtim. Ancak acıyı dayanılabilir hale getirdi. Yaklaşık yarım saattir midem ağrıyor. İlk an acıdan öğürecek gibi oldum ve açıkcası kalbim zorlandı acıdan. Şimdi normalde bu sos diğer iki örnek gibi yüzbinlerde acılıklarda değil. Tabasconun 10-20 katı kadar acı. Bu kadar dayanılmaz olmaması gerekirdi.
Ben bunu şu ihtimallere bağlıyorum:
birincisi acı lğimitim henüz bu ciddi çili sosları için çok düşük ve daha acı olan temporary'nin tam acısı gelmemiş olabilir ki insanity bu kadar şok etti.
ikincisi elimdeki insanity şişesi şansıma çok çok acı bir üreitim seansından çıkmış olabilir
-üçüncüsü sostan ziyade biberlerin yağının döküldüğünü söyledim, acı yağda birikir, sosun en acı kısmı konsantre acı yağı denediğim için normal olması gerektiğinden çok daha acı gelmiş olabilir. Bunların hepsini ileride düzgünce test ettiğimde görüp sizede yazacağım.
Ancak ilk kez bir acı sosun acısının ağzımdaki ani artışından korkar gibi oldum. Insanity'den sonra ultra death ve hottest fuckin sauce'u deneyemedim korkumdan. Sadece ultra deathin ağzından parmakladım o kadar acı gibi gelmedi ama denemeye cesaret etmedim fazlaca. Hottest fuckin sauce'u ise sadece kokladım.
Youtube'da bu sosları çorba kaşığına doldurup yiyen tipler var. Tamam ben de lousiana soslarını turşu suyu niyetine geceleri kafaya dikiyorum çok güzel oluyor ama, eğer insanity'nin gerçek acısı bu ise pek acı yiyemeyen bir insanın 1 tatlı kaşığı miktarıyla hastanelik olacağını kolayca söyleyebilirim. İlerleyen günlerde bunları test ettikçe sizlerle paylaşırım.
Yorum
-
Evet Sauerkraut'lu Brat tarifim:
Malzemeler- 3 dis sarmisak
- 1 orta boy kuru sogan
- birkac defne yapragi
- 2 cay kasigi seker
- 1 konserve sauerkraut
- 3 yemek kasigi kahverengi baharatli hardal
- 6 tane bratwurst sosisi
- eksi krema
- ekmek( bu durumda sourdough yani eksi hamurlu)
- 12 oz bira (355 ml), pilsner veya lager
Hazirlanisi:
Bir tencereye su koyup kaynatmaya baslayin, bu tencerede sosisleri suda pisirecegiz. Baska bir tencereye de alttaki malzemeleri koyun:
Sogani soyun, kutuplarindan kesin ve cok ince olmayacak kup $eklinde dograyin.
Sogani az kizdirilmis zeytinyaginda seffaf olana kadar pisirin.
Daha sonra sarmisaklari ezerek (ben cok ince kesmeyi tercih ediyorum) tencereye ekleyin. 1 dakika kadar karistirin. Sarmisak altin rengini aldiginda sauerkrautunuzu tencereye suyuyla beraber bosaltin. Sonra uzerine tencerenin kenarindan akacak $ekilde yavasça bira ekleyin. Daha sonrasinda hardal ve seker ekleyip guzelce karistirin. Karisim homojenlesince ustune defne yapraklarini serpin ve bunu 30 dk orta ateste kapagi kapali $ekilde pisirin.
Ustteki olurken sosislerim hazirlayalim, ne dersiniz?
Sosisleri kaynar suda 10 dakika pisiriyoruz. Elimdeki sosisler onceden pisirilmis turdendi, eger pismemisse 20 dakika tutmakta fayda var bence. Sosisler olunca yuzmeye basliyorlar, ama yine de zamana uymak faydali. Arada bir eseleyebilirsiniz; ancak cok da muhim degil.
Sosisleri vakti dolunca sudan cikartin.
Sauerkrautun oldugu tenceredeki malzemeler 30 dk bekletildikten sonra sosisleri guzelce yerlestirin, hersey yayili olsun. Daha sonra bu karisimi 30-45 dakika bekletin. Ben 30 dakika beklettim dayanamadim artik
Not: Buharlasan alkol biraz kafa yapiyor, aspirator, cam veya kapi acmakta fayda var
Sosisleri bu tencerede tutmamizin nedeni, sauerkrautun tadinin sosislere gecmesidir. Vakti dolunca ben normal sandvic ekmegine yaptim evde hali hazirda oldugu icin. Siz tercihe gore sosisli ekmegi veya bir Hoagie'nin icine koyabilirsiniz. Sosisli ekmegi benim tecrubeme gore icindeki malzemeleri tasiyamayip alttaki mentesesinden/mafsalindan kiriliyor.
Dolayisiyla sosisi once dogradiktan sonra sandvicin bir tarafina koydum. Daha sonrasinda ise uzerine sauerkrautu koydum yaklasik 1 cm kalinlikta (1/2"), sonrasinda duzenli olmasi acisindan eksi kremayi ekmegin diger yuzune ince bir tabaka halinde usenerek surdum. Daha sonrasinda sandvici hizli bir hareketle, kremali yuzunu sag elimizle alip diger tarafinin ustune olacak $ekilde kapatiyoruz.
Kolaylan falan tuketilebilse de benim tavsiyem yemekte kullandiginiz biranin aynisindan kullanmak. Muzikal bir armoni olusuyor çünkü
Afiyet ola!
Yorum
-
Grunge man evet lousiana çok hafif. Onu ara sıra turşu suyu gibi kafaya dikiyorum, çok lezzetli. Türkiyede adam gibi acı sos yok. Yurtdışında da dengesini bulmak lazım. O mesajımdan beri pain ve anchor'u bolca kullandım, painlerde acı yok gibi, anchor da çok çok hafif. Defcon 1 çok daha acı.
dave ve diğerlerine gelirsek aşırı acılar öyle böyle değil. Youtubedaki Avustralyalı Neilden görüp özene özene en sonunda dayanamadım, blair'i n ultra death' ini tatlı kaşığına doldurup diktim. Hayatımda yaptığım en büyük hatalardan biriydi diye özetleyeyim. Bakın şakası yok, hastanelik olabilirsiniz, o kadar acı. Midemde saatlerce yaşadığım acıyı, soğuk soğuk terlemeyi, titremeyi o hissiyatı anlatamam. Bu tarz ekstraktlı sosların kesinlikle şakası yok. Ben yaptım siz yapmayın. O yemek kaşığına doldurup hiçbirşey olmamış gibi yorum yapanlara insan değiller diyorum.
Acıyı seven bir insan için 20-30bin scoville yeterli bence. 100binlik soslar mantık işi dğeil. Full dolu bir tabağa damlattığınız iki damlası bütün tabağı acı içinde zar zor bitirmenize yetiyor. Ki yemek zevki, tat falan kalmıyor, hiç gerek yok. Boşuna heves edip bu tarz ektreme sosları almayın bence.
türkiyedeki soslara gelirsek hepsi acısız gibi. Benim bir beğendiğim elit koşar markasının var ancak o marketlerde bulunmuyor. Benzer şekilde lousiana'nın habanero varyantı nispeten acı. Chipotle ve jalapeno varyantı lezzetsiz.
Orjinali acı olmasa da çok lezzetli.
Pek açı olmamakla beraber benim şu anda marketlerde satılan acı soslardan en beğendiğim kemal kükrer acı sos. Türk damak tadına daha yakın, bizim biberlerden yapılma, acısı oldukça az fakat kıvamlı ve çok lezzetli bir sos. Özellikle mantının üzeirne harika oluyor. Denemenizi taviye ederim.
Yunus, çakma vejeteryan seni, ne oldu almışsın sosisleri?
Yorum
-
Lord Sparhawk isimli üyeden alıntı Mesajı gösterYunus, çakma vejeteryan seni, ne oldu almışsın sosisleri?
Yorum
-
Yemek konusuna bağlantılı olduğu için yeni konu açmadım. Tat alma için test uygulanıyormuş. Biraz dikkatsiz dinlediğim için tam rakamları hatırlamıyorum su bardağına bilmemkaçta(binde olabilir) bir oranında ekşi tuzlu tatlı acı vs. ekleniyor ve ayırt etmemiz isteniyor. Sigara içenler 1 saat dinlenmeden ayırt edemiyormuş mesela. tam olarak oranlarını bilen var mı? ya da ne kullanılıyor tat testi için. mesela acı için kahve kullanılıyordu onu hatırlıyorum (bu da benim kahveyi neden içemediğimi açıklıyor. acı yiyemiyorum).
Yorum
Unconfigured Ad Widget
Collapse
Initializing Tabs & loading Content...
Trending
Collapse
-
yazan Lord SparhawkEvet komşular 4. konu da 100 sayfayı doldurunca yeni konumuzu açmış olduk hayırlı uğurlu olsun. Şukumu isterim.
Bu arada benim favorilerim elinizdeki listede kişisel puanıma göre listelediğinizde ortaya çıkan parfümlerdir....-
Kanal: Atış Serbest
27-11-2010, 00:12 -
Yorum