Müzik notaya alınmış olmalı..! Notaya alınmış kağıdı al git notere tastiklet... Eğer CD ye kayıt ettiğin müziği tastik ettirmek istersen, CD nin bir kopyasını da notere bırakıyorsun sanırım... Biraz daha pahalıya patlıyor sanırım... Daha fazla sanmadan..! :P
Herhangi bir notere git ve sor... Ekstra bir şeyler varsa bize anlatırsın böylece...
bir şarkı var ve bu şarkının söz ve müziğini ben yaptım. ve ben bunu noterde tasdik ettirdim. Böyle bir durumda, şarkının telif hakkını almak için benimle anlaşıp bu anlaşmayı noterde tasdik ettirmen gerekiyor. Böyle bir durumda ben o parça üzerindeki tüm haklarımdan vazgeçmiş oluyorum...
Tabii ben parçayı noterde tasdik ettirmediysem, parçayı bana sormadan alır ve noterde tasdik ettirirsin. Benim de hiçbir şey deme hakkım olmaz.
Benim bildiğim "Telif Hakkı" yasası bu temele dayanıyor...
*** oneplay in soledigi aynen gecerlidir insanlar telif hakkıyla notere gidip onaylatmayı karıstırıo telif hakkı=noterden onaylı bı urun ,sarkı fln gibi seylerin tekrar o urunun sahibiyle basvurularak o urunu isteyen kişiye devredilmesi gibi biseydir (sozluk anlamı gibi oldu ama)
iyide biri notaları telif haklarını almış bende en sondaki 8lik do notasını silip yerine 16lık fa yazarım giderim notere ya da ne biliim cover yapar giderim notere bunu nası engelliyorlar?
onu bence engelleyemiyorlar. diyelim ki böyle bir durum oldu. Ben şöyle olur diye düşünüyorum:
Ama önce izin verin söyleyeyim telif hakkı nasıl alınıyor. Şimdi, sözleri notere tasdik ettirmeye götürdünüz... illa ki oraya bir belge bırakmanıza gerek yok, çünkü sözler bilgisayara yazılabilir türden bir veridir. Ama diyelim ki nota yazmanız gerekiyor. Noterin, bunu kaydetmek için teknolojisi olmayacağından sizin; bir kopyası sizde kalmak sureti ile notere, nota kağıdını tasdik ettirmeniz gerekmektedir. Kağıt, tasdik ettirilen noterdeki arşivde korunacak. Bir kopyası da imzalı ve mühürlü olarak sizde kalacak. İşte böylece eseriniz koruma altına alınmış olacak. Peki eserinizi kim koruyacak? Bunu kim denetleyecek? Tabi ki siz. işte şimdi nota değiştirme konusuna geldik. Yani GuNMaN'ın sorusu...
Gayet tabi, bir kişi sizin eserinizin belirli notalarını değiştirerek notere gidebilir ve aynı sizin yaptığınız şekilde notere tasdik ettirebilir. Siz de, eserinizin bir gün başka bir yerde kullanıldığını farkettiniz diyelim ki. Bu durumda eseri koruma hakkı tahminimce sizin kendinize ait olacaktır. Çünkü dünyada tonlarca beste ve eser var. Bunların korumasını başka bir kimsenin yapabileceğini düşünmek mantıksız. O yüzden eserinizi kendiniz koruyacaksınız. Yani eserinizin başka bir yerde kullanıldığını farkederseniz, kullanan kişiye dava açarsınız diye düşünüyorum. İşte böyle. Şimdi gelelim tekrar GunMaN'ın merak ettiği şeye: diyelim ki besteniz bir yerde kullanılmış ama üstünde ufak tefek oynamalar yapılmış. Yine dava açarsınız ve eserin aslının kendinize ait olduğunu iddia edersiniz. Eğer siz bestenin gerçek sahibi iseniz notere EN ERKEN TARİHTE gidip tasdik ettiren kişinin siz olması gerekir. Davada inceleyecekler: bakalım aynı eseri kim daha önce tasdik ettirmiş diye. E hadi diyelim ufak değişiklikler var. E farklı mı şimdi bu beste? Burasına kim karar verir belimiyorum ama bunun için bir heyet olabilir. Ya da bu işle uğraşan bir kurum vardır belki. Bilmiyorum çünkü şimdiye kadar hiç dava açmadım. İşte bu, heyet olabileceğini düşündüğüm şey bestenin değiştirilerek çalındığını ortaya koyarsa eseriniz korunmuş olur tahminimce.
Şimdi bir soru daha gelecek aklınıza. Atıyorum, ya Guatemala'dan birisi bestenizi çalıp ülkesinde ona bir de klip çekerse... Bu durumda hakkımızı nasıl koruyacağız? Gerçekten bilmiyorum Ve ne yazık ki bunu yapıyorlar da. Onlar değil tabi, biz! Yani ülkemizde Arabistana, Mısıra gidip de oradan birkaç CD ile Türkiye'ye dönüp, sonra da bu CD'deki parçaların müziklerini tekrar derleyip piyasaya süren müzik şirketleri yok sanıyorsanız yanılıyorsunuz...[:0]
Tahminimce bunlardan ayrı bir de enstütü var. Telif haklarının korunması filan ile ilgili. Tabelasını görmüştüm bir ara ama araştırmadım. Dünya çapında korunacak eserler filan yaparsam bir gün araştırırım onun ne olduğunu :P
Ya tamam biliyoz zaten ama sen anlamadın galiba asder. Diyelim ki Guatemala'da yaşayan bir sanatçı senin müziğini çaldı. Nerden haberdar olacaksın? haberdar olsan tabi ki mahkemeye başvurursun ama nerden bileceksin müziğinin öalındığını? Guetemala'ya gittin mi sen hiç?
idervis sende haklısında çok iyi bi albüm yaptın diyelim avrupada satar türkiyede satar amerikada satarda Guetemala uzak bir de hangi guetemalalı aklı başında kişi türkiyeye gelip şarkı çalsın ki...
Yorum