Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Laney LX35R / Detaylı İnceleme

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

İnceleme Laney LX35R / Detaylı İnceleme

Merhabalar arkadaşlar. Yeni bir tanıtım ve inceleme başlığı ile karşınızdayım yine =)

Bu başlıkta Laney firmasının LX35R modelini anlatacağım size. Neden böylesine ufak tefek aletleri anlatma çabasına giriştiğimide açıklayayım.

Sitemizin çoğunluğu öğrencilerden oluşuyor ve hali ile maddi durumu kısıtlı, belirli kişiler. Harçlıklar biriktirilerek vb. şekilde tasarruf yapılarak alet edevat alma çabasındalar. Ve bu arkadaşlara yönelik olarak, onların bütçelerine uygun olan alet edevatı tanıtmak, anlatmak çok daha faydalı ve gerçekçi olur.

All tube amfilerim, lambalı preamplarımda var benim. Ama kalkıp 2000-2500 tl lik ekipmanlarımı burada anlatırsam, en ufak bir fayda sağlamamış olacağım. O bütçeyle ekipman alacak kişi zaten biliyordur ne alacağını, inceleme yazısına falan ihtiyacı olmaz. Olaya daha gerçekçi bakmakta fayda var. Bütçesi 400-500 TL olan adam ne yapsın 2000 liralık amfi inceleme başlığını..

Haydi başlayalım;

Laney'in LX serisi, eski HCM serisinin evrim geçirmiş halidir. Bu evrim yalnızca dış görünüştür. HCM serisi pek çok Laney kullandım, kurcaladım. Aralarında hiç bir fark yok tonal anlamda.

Bazı Teknik Özellikleri

* Amfi 30w çıkış gücünde.
    * Drive ve clean olmak üzere 2 kanallı bir amfi.
    * Drive ve clean için aynı E.Q potları kullanılıyor. Bass Mid ve Treble ayarları mevcut.
    * Yaylı reverb var. Reverb tankı küçük ama bu ebattaki amfiler arasında gördüğüm en iyi reverb e sahip diyebilirim. Reverb potuda master olarak çalışıyor. Yani clean için ve drive için ayrı değil, ortak.
    * Clean volume ayrı, drive volume ve gain potu ayrı doğal olarak.
    * 10'' 4 ohm hoparlör mevcut. Düşük kaliteli değil, orta halli bir speaker.
    * İnput haricinde, CD/line in, Footswitch, ekstra hoparlör ve kulaklık girişleri var ön panelde. Power düğmeside ön kısımda.
    * Boyutuna rağmen oldukça ağır bir amfi. Sitesinde 12.25 Kg yazıyor ama, tartmadım, gerçekten bu kadarmı bilmiyorum. Ama hakketten ağır.

Ton yapısı

Clean Kısmı : Transistörlü bir amfi olduğu için, ses seviyesini ne kadar açarsanız açın, hep clean olarak kalıyor, kırılma falan olmuyor doğal olarak. Ve yine transistörlü bir amfi olduğu için volume potu 1. seviyede bile olsa gayet verimli ses alabiliyorsunuz. Seviye 10 da da çalsanız, eğer kaliteli bir gitarınız ve manyetikleriniz varsa, tane tane alabiliyorsunuz notaları.

Ama 10'' hoparlörün getirdiği bas seslerin verimsizliği seviye 7 yi geçtikten sonra hissediliyor. Puf Puf lamaya başlıyor hoparlör. Ama bunu dert etmeyin. Mahallede ya da okul bahçesinde falan çalmayacaksanız, ev ortamında ses seviyesini 5 in üzerine getirmenize bile imkan yok. 5 te iken bile yerler titremeye başlıyor.

Laney clean kanalda efsanedir zaten. Her ne kadar düşük sınıf, çalışma amfisi katagorisinde de olsa, bu amfiyede güzel clean olayını eklemişler. Söylediğim gibi, kaliteli bir gitar ile gayet tatlı tonlar alınıyor. E.Q ayarlarından anlıyorsanız hele, çok memnun kalırsınız.

'Kaliteli gitarı olan adam bu amfiyi niye alsın' diyende olur, saygı duyarım. Söylemesi ayıp gayet kaliteli gitarlarım ve amfilerim var ama bunu satmıyorum. İşe yarıyor yani arada

Drive Kısmı : Drive kanalı ise kendi arasındada iki kısımdan oluşuyor. Biri bilindik Laney crunch kısmı, diğeride sert bir overdrive kısmı. Hatta distortion diyebiliriz bu kısma. Crunch potunu 7 ve daha yukarıya aldığımızda ses overdirve dan distortion a dönüşüyor.

Clena/drive geçişi, volume potunun sağ tarafındaki düğme ile yapılıyor. Master ve Bass potunun arasında kalan ve altında XTS yazan düğme ise, drive kanalları arasında seçim yapmanızı sağlıyor.

Amfiniz drive modunda iken ses seviyesi 'master' yazan pot ile kontrol ediliyor. Gain seviyesi ise 'crunch' yazan pot ile ayarlanıyor.

Clean kısmı için bilindik Laney clean'i var demiştimya. Drive kısmında da bilindik Laney drive'ı var. British tonlu bir amfi sonuç olarak.

Crunch ta çalarken her türlü rock müzik tonunu yakalayabilirsiniz doğru E.Q ayarları ile.

Diğer drive kısmında ise, daha sert tonlar alınabiliyor. Crunch potu sonlara doğru getirip E.Q ile yeterli ve doğru bir biçimde oynarsanız, californian tona bile yaklaşabilirsiniz bu bölümde.

Soru : British ton, Californian ton vb. ne ?
    Cevap : Arama yaparsanız ulaşabilirsiniz bu bilgilere. Konudan konuya atlamak istemiyorum.

Drive da iken amfi, ses seviyesini 7-8 gibi yaptıktan sonra ton dağılıyor. Kısık seslerdeki tonunu koruyamıyor. 10'' lik hoparlörün dezavantajı buradada devreye giriyor.

Ama bundada endişe edecek bir durum yok. Çünkü clean kanal için söylediğim her şey bu kanal içinde geçerli. Ev ortamında master potunu 3-4 gibi kullanabilirsiniz en fazla. Ki 4 bile olacağına imkan vermiyorum. Alt ve üst dairelerinizin, yandaki dairelerin falan bom boş olması lazım. Daha yüksek seviyede çalmanızın imkanı yok.

Drive kısmı için sonuç olarak söyleyeceğim; Gitarınızada bağlı olarak, her yola gelebilecek ve tatmin edici bir yapıda.

Reverb : Yukarıdada belirttiğim gibi, bu ebattaki ve kalitedeki amfiler arasında bunun reverb özelliğini geride bırakacak her hangi bir amfiye rastlamadım henüz. Reverb tankı küçük ama gayet etkili. Markasını bilmiyorum, ama kaliteli bir şeye benziyor. Uzun yıllar bakım gerektireceğini zannetmiyorum. Dayanıklı.

Soru : Reverb tankıda ne kardeşim? (Bilmeyenler için)
    Cevap : Yaylı reverb denilen sistemler, gerçekten yaylı bir tank ile çalışır. Çeşitli boylarda olur bu tanklar. Markaları, kalitelileri, kalitesizleri vadır. Örnek bir tank için resmi inceleyin;

Reverb seviyesi kısıktayken bile kendini hissettiriyor efekt. Seviye 6 yı geçtiğinde ise oldukça baskın bir reverb tonu oluşturuyor.

Reveb etkisini ölçmek için, gerçekten boş odada çalıyormuş hissi verip vermediği anlamak için amfiyi evimin balkonuna çıkarttım (balkonum 24 metrekare ve her tarafı açık). Dışarıda çalarken bile reverb bariz bir şekilde devredeydi ve boş oda hissini uyandırıyordu. Kalitesi için yeterli bir deneydir bu sanırım.

Potansların Kullanımı ve Duyarlılığı

Potların ne işe yaradığını yazdım zaten. Yazmasamda altında ne olduğu yazıyor ve kullanımı gayet basit. Az sayıda pot oluşuda işi kolaylaştırmış. Zaten çalışma amfisi, karışıklık olmaması iyi olmuş.

Amfinin pot hassasiyetlerine değinecek olursak. Özellikle ses potları çok hassas. Milimlik hareketlerde bile değişim gösteriyor ses. E.Q potlarıda gayet hassas. Ve bu sayede ton çeşitliliği sunmakta amfi.

İşçilik ve Malzeme Kalitesi

Sonuçta Çin malı. Kaliteli malzemede versen işçilik hiç bir zaman dört dörtlük olmuyor. Tolex kaplamalarda bol miktarda hata var. Arka kısımlarda, göze çarpmıyor diye dikkatsiz kaplama yapmışlar.

Elektronik aksamda ise, yer yer gayet pahalı ve kaliteli malzemeler kullanılmış, yer yer oldukça adi parçalar kullanılmış. Genel olarak orta karar bir kalitesi var diyebiliriz. Açık konuşmak gerekirse bu fiyatada kimse üst kalite bir şey beklememeli. Olabilecek en üst seviyede yapmışlar zaten adamlar.

Düşüncelerim

Amfini iki büyük eksiği vardı benim gözümde. İkisinide hallettim ve artık eksiği yok =)

Footswitch verilmemesi saçmalıktı bence. Bende çift kontrollü bir footswitch yaptım, artık reverb ve drive kanallarını onunla kullanıyorum. Eğer anlamıyorsanız yapmaktan falan, Laney FS-2 adında, aslında bu amfi ile verilmesi gereken ama verilmeyen footswitch i alırsınız. Aynı benim kullandığım gibi kullanırsınız.

Dİğer eksikliğide, FX Loop olmaması. Amfinin drive katı gayet güzel ve bu drive katını kullanacak kişiler için FX Loop düşünülmeliydi bence. Ama ben bu olayıda çözdüm. FX Loop da yapıldı benim amfiye =)

Soru : FX Loop nedir? (bilmeyenler için)
    Cevap : FX Loop Budur

He aslında eksik gördüğüm bir durum daha var ama, o da olmasın artık. 10'' yerine 12'' hoparlör olsa çok daha iyi olurdu. Ama piyasada 30w transistörlü amfilerin neredeyse hiçbirinde 12'' hoparlör yok.

Özetle LX35R sahibi olarak söyleyeceklerim, bu fiyata en iyi seçeneklerden biri budur, deneyin derim. Beklentileriniz çok üst düzey değilse, evde pratik yapmak amaçlı amfi arıyorsanız bu modeli muhakkak değerlendirin.

Zahmet edip okuyan herkese teşekkür ederim.

Yutup modum çok güzel bir anlatım olmuş. Vİdeo ve ses kaydı ile desteklesek 4/4 lükten de fazlası olur eminim 3 yıl oldu amfi gitar pedallarla iç içe olduğum ama böyle bir anlatış yoktu bu amfi için. Bence çok daha ustalaştın öğretici kimliğinde ,) Rep vermeye çalışıyorum ama olmuyor diğer üyelere de vermek gerek diyor anlayamadım. Genel olarak kusursuz bir anlatım. Peki bu alete 12'' lik ön arka kapalı bir kabin bağlasak nasıl olurdu ? Sesi fullesek ve eq yü dengelesek hoperlör kaldırırmıydı ?

Yorum

Abartma cankutum, sonra kendimi önemli bir şey zannedicem Sağolasın

Ukalalık yapmak istemem ama, benim şu forumda açtığım başlıklar, bu kadar detaylı, bu kadar derli toplu başlıklar, bırakın yerli siteleri, yabancı sitelerde bile yok. Dünyanın önde gelen yabancı forum sitelerine de üyeyim, iyi biliyorum yani, yok. Ama nedense pek rağbet görmüyor başlıklarım

Video ve ses kaydı olsa daha iyi olurdu evet. Diğer inceleme başlıklarımda da söylenildi bu. Ama ben sadece çalan bir gitaristim, kaydetme olayı yok bende =) Durum böyle oluncada güzel kayıt yapacak ekipman yok. On board ses kartı ve webcam mikrofonu ile kayıt yapabilirm ancak. E bu kaydı dinleyen adam, o aleti alacağı varsada vazgeçer

Rep olayınada ayar oluyorum zaten. Adam güzel yazı yazmış oluyor, teşekkür manasında onaylayayım diyorum adamı (ki bu teşvik olur, iyi olur) "başka üyelerin mesajlarınıda onaylamalısınız" diyor. İyide ben adamın mesajını ilk kez onaylıyorum zaten! Muhtemelen sahte üyelik açıp birbirine rep verme durumu olmasın diye koulmuş bir sistem. Neyse konuya dönelim.

Hoparlör konusu biraz farklı olur bu amfide. Zaten üzerindeki hoparlörü değiştirip 12'' takmak imkansız, alt ve üst boşlukları yarım cm kadar. Ama bu işlemi yapmak için 2.5 cm lazım. Ancak harici bir "kabin" bağlanılabilir.

10'', 30w, 4ohm luk bir hoparlör var bu amfinin üzerinde. 12'' hoparlörler ise, çok büyük çoğunlukla 8ohm dan başlayacak. İşte burada farklı bir durum giriyor işin içine. Ohm değeri denilen hadise.

Ohm ların farklı olması ne demek, neyi değiştirir? Biliyorsundur belki ama bilmeyenler için özetleyeyim;

Eğer ohm değeri düşük bir amfiye, yüksek ohm değerli hoparlör takarsanız, ses azalır. Yüksek ohm değerli amfiye düşük ohm değerli hoparlör takarsanız, ses artar.

Bu olayın önüne geçmek için çıkış trafosu konulması gerekiyor. Ama bu trafo yalnızca lambalı amfilerde mevcut. S.S amfilerde çıkış trafosu yoktur.

Şimdi bu dez avantajları, seninde söylediğin gibi ses seviyesi ve e.q ile oynayarak gidermek mümkündür tabi, neden olmasın. Mümkün ama mantıklımı, bence hayır. Bende zamanında düşünmüştüm bu amfimde hoparlörü değiştirmeyi, ama değmez, boşa uğraşmak olur, tavsiye etmiyorum.

Yorum

İnceleme için ellerine sağlık, çok güzel bir yazı gerçekten. Ama en çok merak ettiğim, LX serisinin drive pedallarına tepkileri nasıl olduğu. Transistörlü amfiler arasında sıcak baktığım bir Tech 21, bir de Laney var modelleri bazından. LX65R almayı düşündüm bir ara, çok büyük diye vazgeçtim ama artık büyüklüğünü bahane etmeye gerek yok. Evde en fazla 1-2 oda değişikliğiyle kıpırdatacağım zaten. Pedal-LX serisi ilişkisi için bir yorum bekliyorum, merakla.

Yorum

Bu aletin en sevdiğim yönlerinden biridir bu olay. Drive pedallarından tam verimi alıyorsunuz. Yani şöyleki;

Bağladığınız pedalın karakteri ne ise, size onu aynen veriyor. Transparan bir alet resmen. MT-2 olsun, Ml-2 olsun, SD-1 olsun, pek çok overdrive-distortion pedalı bağladım bu amfiye, hepsinin farklarını hissettirdi. Hatta şu an kullanmakta olduğum Mesa v-twin preamp pedalını bile input çıkışından direk bağladığımda, almış olduğum ton sadece Mesa tonu.

Yani pedalınızın drive karakteri ne ise onu duyuyorsunuz. Yalnız Tube Screamer tarzı pedallar bağlarsanız pek medet ummayın derim. Zaten onlarında bu amfi ile kullanılmayacağı malum.

Amfinin drive katını zw-44 gibi bir pedalla bost yapma düşüncesi içinde olan arkadaşlar da oluyor. Verim alınamıyor, ortaya kötü bir ton çıkıyor söyleyeyim peşinen.

Yorum

Hmm, acaba Fender Frontmanler de LX serisi gibi midir.. Bir LX65R alıp Carl Martin'in Plexitone pedalını bağlamak iç açıcı geliyor bana, zaten üzerinde güzel bir reverb var amfinin, cleanleri de çok tatlı. Ama Tech 21'in Trademark 60'ı var bir de kafamda. TM60'ta direkt olarak Marshall karakteri üzerine giden bir drive var, ayrıca cleanleri de iyi ama öteki yol daha tasarruflu görünüyor.

Yorum

yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
              Bu aletin en sevdiğim yönlerinden biridir bu olay. Drive pedallarından tam verimi alıyorsunuz. Yani şöyleki;

Bağladığınız pedalın karakteri ne ise, size onu aynen veriyor. Transparan bir alet resmen. MT-2 olsun, Ml-2 olsun, SD-1 olsun, pek çok overdrive-distortion pedalı bağladım bu amfiye, hepsinin farklarını hissettirdi. Hatta şu an kullanmakta olduğum Mesa v-twin preamp pedalını bile input çıkışından direk bağladığımda, almış olduğum ton sadece Mesa tonu.

Yani pedalınızın drive karakteri ne ise onu duyuyorsunuz. Yalnız Tube Screamer tarzı pedallar bağlarsanız pek medet ummayın derim. Zaten onlarında bu amfi ile kullanılmayacağı malum.

Amfinin drive katını zw-44 gibi bir pedalla bost yapma düşüncesi içinde olan arkadaşlar da oluyor. Verim alınamıyor, ortaya kötü bir ton çıkıyor söyleyeyim peşinen.
              Bu amfiyle beraber 6 farklı drive pedalı denedim. Maalesef pedalların karakteristik tonlarını alamıyorum. Daha çok boğuk baslı ve sanki hoparlör zorlanıyormuşcasına kirli bozuk bir ton çıkıyor. Alınan verimleri % bazında ifade etmem gerekirse.

Denediklerim:

MXR Fullbore Metal - %90
              Boss Mt2 - %80
              Boss Ds2 - %20 (büyük hayal kırıklığı oldu sattım hatta)
              Add+ Ratortion - %70
              Ibanez Jetdrive - %50
              Marshall Jh1 - %50

Buradaki kıstasım stüdyolardaki aldığım sesler ile evde Laney ile aldığım seslerin karşılaştırılmasıdır.

Kesinlikle boost ile ilgili söylediklerinize katılıyorum kesinlikle berbat bir sonuç alınıyor.

Bunun neden olduğu konusunu araştırıyorum. Yardımlarınızı esirgemezseniz sevinirim.

Yorum

Her şeyden önce, doğru ve tatmin edici bir tonu alabilmek için, birazda bilgi ve tecrübe gerekiyor.

Misal, ben v-twin'i bu amfiye bağlayıp paşalar gibi Mesa tonunu alıyorum dedim, ve evet alıyorumda. Ama taktım oldu mantığı değil bu. Pedalıda amfiyide iyice tanıyorum, birbirlerinin + - yönlerini iyice biliyorum, uyumlulaştırıyorumda alıyorum o tonu.

Mesa baslı bir alet. Mesayı bağladığımda kendi üzerindeki bas potunu saat 5 yönüne getirip, amfinin bas potunuda saat 5 yönüne getirip kullanırsam, alacağım ton Mesa tonu falan değil, berbat bir ton olur. Gibi. Önce pedalıda amfiyide iyice tanımak gerekiyor.

Ayrıca bahsettiğiniz pedalların içinden 3 tanesini bende kullandım bu amfi ile, ve sonucun gayet verimli olduğunu söyleyebilirim.

Sorunuza dönecek olursak, aslında cevabı kendiniz vermişsiniz ama tüm detayları öğrenmek adına ben sorayım yinede. Stüdyolarda kullandığınız ve verim aldığınızı düşündüğünüz kabinler nedir ?

Yorum

Bahsettiğiniz gibi cihazları yeterince tanımanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her pedal için uzunca süreler uğraştım ancak belirli bir noktadan öteye gidemedim. Sürekli gittiğim prova stüdyosunda

Marshall JCM 2000 TSL 100 Kafa ve Hartke GH412 4*12" Kabin mevcut.

Evde yakaladığım tonlar için yaptığım ayarları stüdyoda neredeyse tamamen değiştirmek zorunda kalıyorum. Eve dönünce de en başa geri dönüyorum. Elbette stüdyodaki amfilerle karşılaştırıp bu amfiden de aynı performansı beklemek mucize istemek gibi olur. Yine de verimlilik açısından yanlış giden birşey var ise onu bilmek adına buradayım tekrar.

En çok farkı Boss Ds2 de gördüm. Çok büyük umutlarla almıştım diyebilirim Aşırı boğuk baslı ve çiğ bir ton ile karşılaştım.

Hatırlarsanız amfiyi size özelden danışarak almıştım zaten. Çok büyük bir hoşutsuzluk değil aslında yaşadığım ama 7 pedalda da farklılıklar görünce danışmak istedim.

Bu arada dün MXR Distortion III elime geçti onu da denedim ve gayet tatmin edici drivelar duyuyorum. Kafamdaki tonu da söylemem gerekirse yüksek gainli midleri bol heavy metal driveları yakalamaya çalışıyorum.

Yorum

1*12'' ile 1*10'' hoparlörler bile ciddi tonal farklılık yaratıyorken, 4*12'' ile 1*10'' takdir edersiniz ki büyük bir fark yaratacaktır. Bu yüzden stüdyodaki tonu bu amfi ile duymayı beklemeyin. Yani sonuç olarak size stüdyodaki tonu evde vermeyen unsur bu amfi değil, aradaki kabin farklılığı.

Denediğim hiç bir drive pedalı ile hayal kırıklığı yaratacak seviyede kötü sonuç almadım bu amfide. Bence, stüdyodaki tonu unutup, bol miktarda kurcalayın amfiyi pedallarınızı bağladığınızda. Ekolayzer ayarları ile bol miktarda oynayın.

Bunun dışında daha fazla bir tavsiye veremeyeceğim açıkcası probleminize.

Yorum

Teşekkür ederim yanıtlarınız için. Amfim ve pedallarımla daha fazla zaman geçireceğim

Yorum

Bu amfiyi almayı planlıyorum.Brit tonlar demişsiniz ki bu tonlar aslında daha boğuktur diye biliyorum.Ibanez TBX30 mu alsam bunu mu alsam, biliyorum siz de denemediğiniz için yorum yapamazsınız ama siz benim yerimde olsanız ne alırdınız?
                        Sert tonlar istiyorum bunun yanında Metal Muff ile birlikte.

------alakasız soru----
                        Amfiyi aldım diyelim pedalı başka bir girişe mi takıyorum yoksa
                        amfi-------pedal-------gitar diye mi takıyorum?

Yorum

British ton demek, en basit tabir ile Marshall tonu demektir.

Ibanez TBX serisini iyi biliyorum. Karakterleri farklı, o yüzden onu alın bunu alın diyemem. Eğer deneme imkanınız varsa ikisinide deneyin, siz karar verin.

Pedal şu şelikde bağlanır (distortion, overdrive olduğunu farzediyorum pedalın);

Gitar + Pedal + Amfinin input girişi.

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                          Initializing Tabs & loading Content...
                          Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                          X